Поддържането на чиста баня изглежда като предизвикателство, но само на пръв поглед! Възползвайте се от няколко практически съвета, за да превърнете трудоемкия процес в удоволствие и да намалите времето за почистване до минимум.

Съвет # 1 – когато извършвате ремонти в банята, не забравяйте за вентилацията!

Правилно организираната вентилационна система ще Ви позволи да не мислите за проветряване и да избегнете появата на гъбички и влага, премахването на които отнема огромно количество време. Вентилацията може да бъде възможно най-ефективна чрез поставяне на отвори в долната част на стените (вратите) или комбиниране на вентилация с осветление. В първия случай вентилацията ще се включва постоянно, във втория ще се задейства в момента, когато светлината е включена. Има и трети вариант, който включва вентилатори, предлагащи датчик за влага. Те са практични и не изискват нищо от вас, включват се при повишена влажност в помещението и се изключват сами, когато тя спадне.

Съвет # 2 – изберете плочки в светли нюанси.

По тях следите и ивиците от сапун и варовик ще бъдат почти невидими. Тъмните плочки са отлична основа за белезникави петна. Но на бежова, розова, светлозелена, такива следи едва ли се ще се забелязват.

Съвет # 3 – отделете малко време, за да изберете цвета на вашата фугираща смес!

Популярното бяло не е най-добрият вариант. Цветните варианти не са толкова активно замърсени или по-скоро следи не се виждат върху тях. Няма да е трудно да изберете един от многото нюанси на сиво, синьо, розово, люляк, зелено, според тона на плочките.

Съвет # 4 – ако искате да почистите по-бързо – купувайте плочки без релеф на повърхността!

Мръсотията се натрупва във вдлъбнатини, която след контакт с водата може да се превърне в мухъл. Измиването на такива релефни полочки е много по-трудно от почистването на гладки.

Съвет # 5 – заменете завесата с душ кабина!

Един от неизменните атрибути на банята е завеса, която предотвратява навлизането на пръскаща вода по пода. Такъв продукт трябва да се изпира редовно. Заменете традиционната завеса със стъклена преграда и си направете душ кабина! Стъклото е отличен избор за обзавеждане на интериор на баня. Първо, лесно е да го избършете. а мръсотията не прониква в стъклената конструкция и влагата не се абсорбира. Много по-лесно е да изтриете петната от стъклото – мек парцал и сапунен разтвор са достатъчни за тежки замърсявания. Ако на преградата има леки ивици, можете да ги измиете с обикновена вода, след което да изсушите повърхността с мека кърпа.

Обнови бисквитки