Съвременният дизайн на търговските центрове е много различен от дизайна на съветската епоха. Стъклените огради за стълбища не се концентрират върху себе си, визуално увеличават пространството и осигуряват широка видимост. Те се използват в елитни частни къщи, но и във всеки интериор ще изглеждат хармонично.

Краищата на стъклените парапети за стълби са абсолютно безопасни

Те специално се обработват, като не остават остри ръбове. А стъклото, счупено от небрежност, се разпада на малки фрагменти с тъпи ръбове поради силно втвърдяване (триплексът не се разпада, частиците остават върху филма). В допълнение, такива огради имат редица предимства:

  • не изискват специални грижи (използва се почистващ препарат за стъкло);
  • устойчив на температурни крайности;
  • не се влияе от влажна и слънчева среда;
  • дълготрайност.

Стъклото за ограда е избрано по вкус на клиента

То може да бъде мат, прозрачно или цветно. Най-често за парапетите се използва червено горещо стъкло. Издържа на тежки товари и не е податлив на повреди. На обществени места с повишена опасност се използва триплекс, той съдържа полимерен филм. Дебелината на ламинираното стъкло може да бъде различна, колкото по-дебело, толкова по-силно. Триплекс се използва и за огънати конструкции. Единственото нещо е, че в състава му не се използва закалено стъкло.

Извити парапети за стълби се проектират за винтови и елиптични инсталации. За разлика от закаленото стъкло, което не подлежи на никаква обработка, ламинираното стъкло има няколко положителни характеристики:

  • устойчивост на удар;
  • разнообразие от цветове, други видове рисунки;
  • разположение към гравиране и екологичност.

Парапетите за стълби се монтират по различни начини. Като за крепежни елементи се използват части от неръждаема стомана. Стъклените парапети могат да бъдат инсталирани върху метални стелажи или директно към стълбите с точкови елементи. Всеки вид ограда за стълби има специална характеристика:

  • Конструкция на стелажи – стъклените слоеве са разположени между стелажи от всякакъв материал;
  • Едно парче със скрита рамка – стъклото се наслагва върху инсталираната рамка;
  • Точков монтаж– използва се невидима рамка.

Най-трудният вариант по време на инсталацията е изцяло стъкленият дизайн. Цялото стълбище е от стъкло: парапети и стъпала. При закрепване се използва точков метод или специално лепило. Рамката в този случай не е предоставена.

Когато избирате огради за стълби, трябва да обърнете внимание на ръба, той трябва да бъде обработен и да предпазва.