В двуетажните къщи често се използват стълби, но, разбира се, повечето ги обезопасяват със стъклени парапети, като това предава стил и елегантност на вашия дом. Често можете да видите, че материалите на такива парапети са от неръждаема стомана или дърво. И двата материала имат своите предимства и недостатъци. Тук обаче не става въпрос за тях. Истинско универсално решение са стъклени стълбища. Стъклените елементи в интериора наистина имат чудотворен ефект: създават илюзията, че пространствата са много по-просторни. Последните тенденции само демонстрират популярността на тази опция. Стъклото придава лукс на външния вид на къщата.

Ако в самата къща нейните стъпала и парапети са от стъкло, може да изглеждат добра алтернатива, като незабавно ще разсеем мита за крехкостта на стъклото. Парапетите на стълбите от стъкло добавят ефектите на прозрачност, безтегловност и въздушност. Всичко това прави вашето дизайнерско решение оригинално и много успешно. Такова ограждане е универсално и можем да го видим както в домове, така и в офиси. Използването в търговски и развлекателни центрове, демонстрира особено положителни качества на стъклото.

Комплексите, изградени от най-добрите дизайнери, съчетават всичко най-добро, така че не е изненадващо, че те използват стъклени парапети на стълби и ескалатори. Парапетите се вписват оптимално в интериора на помещенията, чийто дизайн е изпълнен в стил хай-тек, но и в много други стилове. Популярни, защото можете да импровизирате с тях. Например, да добавите осветление или приложете някакво оригинално изображение върху повърхността му. Обработката на формоването може допълнително да трансформира стъклената обвивка. Смисълът е да загреят стъклените листове до температура от 600 градуса. В този случай стъклото става течно, което ви позволява да приеме абсолютно всякаква форма. Целостта и гладкостта не се губят. С тази технология например може да придадете на стъклото всякаква форма. Такива огради са особено уникални.

Ламинираното стъкло е чудесен вариант за ограждане. То е направено за изграждане на фасади, врати и прозорци, но като ограда е в състояние да осигури пълна сигурност. Неговите отлични технически характеристики позволяват да се уверите в трайността на продуктите, произведени от този тип стъкло.

Има няколко вида ламинирано стъкло:

  • устойчив на замръзване;
  • пожароустойчив;
  • дълъг период на експлоатация;
  • шумоизолиращ;
  • бронирани.

Както можете да видите, без значение какъв тип е стъклото предназначено за ограждане, основната му задача остава непроменена – да осигури защита и безопасност.

От какво зависи цената на ограждането от стъкло?

На първо място техническите и експлоатационни свойства на стъклото. Първо решете какъв точно тип стъкло искате, за да не изхвърлите излишни пари. Много експерти отбелязват, че триплексното стъкло е почти идеално по съотношение на цена и качество. Поддръжката на такива парапети също е много важен въпрос. Не се препоръчва да избърсвате ламинираното стъкло с твърда кърпа. Монтажът на такива огради е най-добре да бъде поверен на специалисти, тъй като има няколко стъпки, които трябва да се спазват при монтажа.

Екологичност, пожарна безопасност, дълготрайност, ниски изисквания за поддръжка – всички тези качества са важни за потребителите. Закаленото стъкло превишава силата на обикновеното стъкло седем пъти. Приложението на стъклените огради на открито също се вписва идеално, понеже ултравиолетовите лъчи не му влияят. Валежите и спадовете на температурата също не оказват влияние. Бизнес сградите и бизнес центровете също не могат без ограда от стъкло.

Между другото, стъклото може да се съчетае с всякакви други материали:

  • бетон;
  • метал;
  • дърво;
  • PVC;
  • алуминий.

Стъклените огради могат да бъдат монтирани за един работен ден или дори по-бързо. В повечето случаи се използва закалено стъкло с дебелина от 8 до 12 милиметра. Горе споменатото формовано стъкло се използва за спираловидни стълбища. Най-разнообразните дизайнерски проекти се реализират с помощта на стъкло. Добавяйки към тях различни цветови нюанси и рисунки, можете да получите уникален и естетически привлекателен интериорен елемент точно у дома.