В нашето време на активно градско строителство броят на новите сгради нараства бързо. Различни търговски и спортни центрове, търговски и правителствени сгради – всички те имат различни стълби, входове, балюстради и стени. Строителните норми и стандарти изискват стълбите да бъдат оборудвани с прегради и парапети, за да се предотврати падането и нараняването на хората. Най-често това са алуминиеви парапети.

Стълбите като част от интериора

Тъй като стълбите представляват зона с повишена опасност, изискванията за безопасност са много високи. Стълбището носи естетическа тежест, то е част от интериора на сградата. Стилно направените стълбища могат да послужат като добра декорация и да придадат допълнителен чар на целия интериор.

Стъклено стълбище с алуминиев парапет

Парапетите могат да бъдат изработени от различни материали. Най-често срещаният стил в съвременното строителство е Hi-Tech. Преобладаването на стъкло, бетон и метал прави алуминиевите парапети много търсени. Те изглеждат много впечатляващо, също така са и много практични и надеждни.

В допълнение към алуминия, тези дизайни са направени от:

  • дърво;
  • неръждаема стомана;
  • пластмаса;
  • чрез леене на желязо;
  • стъкло и др.
Вита стълба с алуминиев масивен парапет и дървени стълби

Парапети за външни условия

Парапетите на стълбите, които са извън сградата под открито небе са изложени на валежи и температурни промени. Необходимо е да изберете правилната ограда, която ще бъде устойчива на отрицателните ефекти на природните фактори. Ето защо алуминиевите парапети се използват като ограждащи конструкции за външни стълби, подходящи са за външни условия: леки и силни, устойчиви на влага и температурни промени, непретенциозни в поддръжката и издръжливи. По-долу ще разгледаме по-подробно защо алуминиевите конструкции трябва да се предпочитат.

Характеристики на алуминиевите парапети

Алуминиевите парапети имат анодизирано покритие от 18,0 микрометра, нанесено по електрохимичен метод. Такова покритие перфектно предпазва парапетите от естествени влияния и от агресивни химически и физически повреди. За разлика от други метални огради, алуминиевите парапети не са податливи на корозия. Метали и изделия от тях, съдържащи мед, са подложени на окисляване поради контакт с въздух. С алуминиев парапет това не се случва.

Обнови бисквитки